Blog Detail

Kövess minket

Harc az emberi lélekért

Clive Staples Lewisról, a Narnia-történetek által világhírűvé lett cambridge-i tudósról kevesen tudják, hogy nemcsak gyerekeknek való történeteket írt szabad idejében, de a science-fiction műfajába is belekóstolt. 1938-ban jelent meg Kozmikus trilógia néven ismertté vált SF történeteinek nyitódarabja, A csendes bolygó, ezt 1943-ban követte a Perelandra, a befejező kötet, A rettentő erő pedig 1945-ben látott napvilágot.

 

A regény a háború utáni Angliában játszódik, egy álmos kisvárosban, Edgestowban, ahol a KKK nevű, kutatóintézetnek álcázott szervezet megpróbálja megkaparintani magának a korlátlan hatalmat az emberiség felett. Edgestow egyetemvárosában, Bracton College-ben található ugyanis Merlin sírhelye, akiről azt tartják, hogy nem halt meg valójában, hanem csupán alszik. A szervezetnek, amelyet az eldileknek nevezett földönkívüliek „bukott” ága irányít, a mágus hatalmára van szüksége ahhoz, hogy újra tudja „kondicionálni” az emberi fajt, létrehozandó az Új Embert, azt, aki halhatatlan, teljesen elveszítette emberi jellegét, s akinek a homo sapiens csupán rabszolgája lehet.

A harmadik kötet kissé kilóg a trilógiából. Főhőse immár nem a filológus Elwin Ransom, mint az első két részé (igaz, ebben is fontos szereplő), hanem Jane és Mark Studdock, egy házaspár, akik már nem szerelmesek egymásba. Mark a Bracton College egyik reményteli ifjú titánja, szociológus, s az egyetemi élet, a tanári kar belső körének nemrégiben elfogadott új tagja. Mikor azonban megjelenik a KKK a városban, s felajánl Marknak egy rendkívül jövedelmező állást, ő boldogan elfogadja, annak reményében, hogy végre bekerülhet az elitbe, ahová mindig is vágyott. Rá kell azonban jönnie, hogy az Intézet piszkos ügyekkel biztosítja magának a megbecsülést, s Markra csak azért van szükség, hogy a propaganda-gépezetbe beilleszkedjen mint újságíró, valamint hogy a feleségét a KKK kezére adja. Jane-ről ugyanis a regény elején kiderül, hogy nagyon furcsákat álmodik, amik megrémítik, azonban férjének nem meséli el az esetet, inkább megpróbálja megérteni, miért lát olyan dolgokat, amik később valóban bekövetkeznek. E keresés során kerül kapcsolatba a KKK ellenségeivel, a Ransom által „vezetett” St. Anne falubeli kis csoporttal, akik megpróbálják megmenteni az emberi fajt, s elrejtik Jane-t az Intézet elől – s ennélfogva a férje elől is. Ransoméknak is szükségük van ráadásul a feltámadt Merlinre, hogy maguk mellé állítva őt szembeszállhassanak a KKK-val, ugyanis már csak ők a letéteményesei az ősi Logresnek, Arthur király Britanniájának.

A főszereplők fokozatosan nőnek fel a történet során. Mark esendő emberből férfivá érik, Jane pedig szembekerül a férfi és nő örök ellentétével. A fantasztikus történet voltaképp keretül szolgál ahhoz, hogy a szereplőket, s általuk saját magunkat megismerjük, és ráébredjünk gyarló mivoltunkra. Bár Lewis némelyik megállapítását (mint például azt, hogy a Hold túlsó felén levegő és növényzet létezik) túlhaladta a tudomány, az emberi lélek kérdései fölött, amiket a szerző is boncolgat, sosem járhat el az idő.

Irta: Hajdú Éva

Hozzászólások letilva.