Blog Detail

Kövess minket

Árnyország a stúdióban

A C. S. Lewis életét bemutató Árnyország című dráma január óta látható a Nemzeti Színházban. A cambridge-i professzort alakító Rátóti Zoltánnal Sáska Annamari beszélgetett

Romantikus, drámai és elgondolkodtató. Talán így lehetne röviden összefoglalni, milyen is az Árnyország, amit szerdán mutattak be a Csiky Gergely Színház stúdiószínpadán. A férfi főszereplővel, Rátóti Zoltánnal beszélgettem.

A történet hőse a Narnia krónikáinak írója, a C. S. Lewis, Cambridge-i irodalomprofesszor, akinek különös szerelmét mutatja be a darab.

Mi a legfontosabb tudnivaló a darabról?

Színészként nagyon izgalmas kihívás egy filozófus gondolkodó bőrébe bújni és az ő gondolatait közölni. Először talán azt gondolhatja a közönség, hogy egy unalmas történetről van szó, de ez nem így van. C.S. Lewis életeműve mély vallásossággal átitatott, de a darab mindezen túl azt a változást mutatja be, ami akkor következik be, amikor egy nő lép be az életébe. Ez a találkozás nem csupán férfi és nő, hanem két teljesen különböző világ találkozása. Innen már sejthető, hogy egy romantikus történetről is szó van, melyben két szikár és határozott személyiség összecsiszolódását, egymásra hatását ismerheti meg a közönség.

Miért erre a darabra esett a választás, amikor az idei évad repertoárját összeállították?

Korábban már tárgyaltam a rendezővel, Dér Andrással, hogy jöjjön el a Csikybe rendezni, és ő ajánlotta az Árnyországot. Megvitattuk, hogy a darab mennyire illeszthető be a színház programjába. A történetből készült filmet nem láttam, és amikor kiderült, hogy játszani is fogok benne, akkor szándékosan nem is néztem meg, hogy ne befolyásoljon.

Az Árnyország rendhagyó módon kerül színpadra, hiszen nem csak kaposvári szereplői vannak…

Igen, most először nyílt alkalom arra, hogy a budapesti Nemzeti Színházzal közös produkciót hozhassunk létre. Ez egyrészt azért fontos, mert nem csak Kaposváron a stúdióban, hanem január végétől a nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán is látható lesz a darab. Vidnyánszky Attilával, a budapesti teátrum főigazgatójával abban állapodtunk meg, hogy Dér András rendező mellett a női főszereplőt is a nemzeti adja, így az ottani társulat tagja, Tóth Auguszta alakítja Joyt-t a Csikyben.

Műfaját tekintve milyen előadásra, hangulatra számíthat a közönség, ha van benne humor, érzelem, dráma?

Ugyan a műfaji megjelölését tekintve drámának van minősítve a darab, de nagyon szép emberi történet bontakozik ki humorral fűszerezve. Bízom abban, hogy megérinti a közönséget, akik feltöltődve, érzelmileg felkavarva fogják elhagyni a nézőteret.

Nehéz volt C.S. Lewis szerepébe bújni?

Nehéz kérdés, mert mindegyik szerepet nehéz megfejteni. Ez tulajdonképpen egy folyamat, melyben kísérletezik, keresgél az ember, nem lehet egyszerűen lekottázni és nem működik receptszerűen sem.

Milyen volt a próbafolyamat, és kik lépnek még színpadra?

Egy nagyon jó próbafolyamaton vagyunk túl, jól tudtunk együtt dolgozni. Dér András rendezővel már korábban is dolgoztam, Tóth Augusztának pedig az jelentett különlegességet, hogy egy számára teljesen ismeretlen közegben, a Csiky színpadán mutathatja meg magát. A további szerepekben Hunyadkürti Györgyöt, Nyári Oszkárt, Zalányi Gyulát, Paldesz Nataniel Dánielt és Mezőszentgyörgyi Áront láthatja a nagyérdemű.
Szerző: Sáska Annamari

Forrás:
http://kaposvarmost.hu/magazin/kultura/2014/12/11/arnyorszag-a-studioban_14664.html

Hozzászólások letilva.